Uintiretki

Mikä helvetti meitä suomalaisia aikuisia ihmisiä vaivaa, kun ostetaan ja annetaan 14-kesäisille viinaa käteen?

Tulipa tässä mieleen käydä uimassa kuumana kesäiltana Ispoisten (joidenkin mielestä Uittamon) uimarannalla, jossa jo heti parkkipaikalle tultaessa oli tietä tukkimassa tusina mopoikäistä tyttöä päristimineen. Tungoksen ohitettuamme avautuu näkymä parkkipaikalle. 10k € maksavia mopoautoja parkissa vähintään viitisen kappaletta, keskellä tietä horjuvasti käveleviä lippiskansalaisia, parkkeerattua heräsikin mieleeni kysymys: "Onko Suomen populaatiosta 80-90% alaikäisiä?"

Ranta oli pakattu sadoilla siideri- ja kaljapäissään tappelevilla, örveltävillä, angstaavilla ja muutenkin ärsyttävillä, silti huolta herättävillä Jonneilla ja Lissuilla. "Lopettakaa toi!" "Haista vittu!" "Naama kii!" - Tunnelmia rannalta. Joukossa oli myös epäonnekkaaseen aikaan biitsille osuneita lapsellisia, rauhallista iltaa viettämään lähteneitä nuoria aikuisia sekä kaikista ennakkoluuloista huolimatta hyvin käyttäytyviä ulkolaisia, jotka lähinnä näyttivät ihmettyneiltä miten äänekäs voi suomalainen teini ollakaan. Joku kärkäs finninaama olikin heti jakelemassa vastalauseita kun mainitsin alkoholihuuruisten teinien määrästä ääneen. Olin kuulemma joku wannabe. Joku. Vakipaikalle saapuessa väliin mahtui niin tangoihin pukeutuneet lähiöiden kasvatit, suomalaisia pubibändejä kuuntelevat kolmekymppiset koiranomistajat, jotka olivat sytyttämässä avotulta metsäpalovaroitusten aikaan kännissä, kuin myös rähisevä testosteroniryöpyn ja etanolin sekoittama mopoikäinen sekalaissoppa, jossa kaksi perjantaisen rantabönthöilyextravaganzan poikaosanottajaa tappelivat maassa, kannustus- sekä haukkumishuutojen kaikuessa katsomosta. "Siirrytäämpä johonkin rauhallisempaan paikkaan.

Jo hetken uitua lensi jostain kaukaa, joko sitten ohi kulkeneesta veneestä tai lippispään kädestä ruskealasinen 0.33 l etiketitön olutpullo veteen. Oli sitten kummasta lähteestä tahansa, ei varmaan heittäjällä käynyt mielessä että ranta on pääasiallisesti uimista, auringonottoa ja rentoutumista varten, eikä välttämättä ole kauhean terveellistä saada parinkymmenen metrin ilmalennon ajan liike-energiaa kerännyttä pulloa päähän uidessa parimetrisessä vedessä. Tulipahan sitten ainakin tienattua senttejä.

Onko niille ihanille jopa ehkä koulumenestystäkin nauttiville kilteille kullannupuille pakko antaa lupa lähteä “viettämään kavereiden kanssa kesäiltaa” läheiselle rannalle satapäin? Saati sitten ostaa muutama juoma, koska "mitä haittaa siitä mukamas voisi olla? Juodaanhan mekin…"

Kotiin tullessani pomppasi mieleeni kysymys, jonka kysynkin jokaikiseltä tämän tekstin loppuun lukeneelta -91 tai aiemmin syntyneeltä: Oliko meidän ikäluokassa mopoikäisenä samanhenkistä toimintaa, ja varsinkaan tässä laajuudessa?

Mielestäni ei, ja siksi tämä ilmiö ihmetyttääkin itseäni aivan mielettömästi. Saattaa tietysti olla, että aika kultaa muistot, tai että liikuin itse niin hiljaisissa piireissä etten päässyt tai saanut etuoikeutta osallistua näihin kesäisiin ja jännittäviin ikäisteni yleisötapahtumiin.

This was posted 3 years ago. It has 6 notes.